Akdeniz Bölgesi Genel Özellikleri

goken

Üye
Üye
Katılım
18 Eki 2007
Mesajlar
38
Puanları
28
Konum
GFDGFDSG
AKDENİZ BÖLGESİ

Genel Özellikleri:
1) Orman bakımından Türkiye’de 2. sıradadır.
2) Kıyı uzunluğunda 2. sıradadır. Boyuna kıyı tipi görülür.
3) Yer fıstığı, turunçgil, muz, gül ve soya fasulyesi üretiminde 1. sıradadır.
4) Muz yalnız bu bölgemizde yetiştirilir.
5) Karstik şekillerin en çok görüldüğü bölgemizdir.
6) Kışları en ılık, yazları en uzun geçen bölgemizdir.
7) Toros Dağları iç bölgelere ulaşımı güçleştirir ve deniz etkisinin içerilere girmesini engeller. Aynı zamanda kıyı kesimini İç Anadolu Bölgesinden gelen soğuk havalardan korur.
8) Yıllık sıcaklık ortalamasının en fazla olduğu bölgemizdir.
9) Gülek, Belen, Sertavul ve Çubuk geçitleri kıyıyı iç kesimlere bağlayan önemli geçitlerdendir.

Dağlar: Beydağı, Elmalı, Sultan, Çiçekbaba, Batı Toroslar, Tahtalı, Aladağ, Binboğa Dağları, Orta Toroslar içinde kıyıya paralel olarak uzanır.

Ovalar: Bölgedeki ovaları 3 grupta inceleyebiliriz:
1) Tektonik Ovalar= Amik, Islahiye, Maraş ve Burdur.
2) Karstik Ovalar= Elmalı, Tefenli, Bozova, Korkuteli, Kestel ve Avlan.
3) Delta Ovaları= Çukurova, Silifke.

Akarsular: Seyhan, Ceyhan, Asi, Göksu, Manavgat Çayı, Köprü Çay, Dalaman Çayı, Aksu.

Göller: Kovada, Eğirdir, Beyşehir, Suğla, Salda, Söğüt, Budur ve Acıgöl.

İklim: Bölgenin kıyı kesiminde Akdeniz iklimi görülürken, iç kesimlerinde Karasal iklim görülür.

Bitki Örtüsü: Kıyı kesimlerde maki, iç kesimlerde bozkır.

Nüfus: Çukurova, Antalya yöresi ile Mersin ve İskenderun çevresinde nüfus yoğundur. Teke, Taşeli yarımadası ile Göller yöresi ve Toroslarda nüfus azdır.

Tarım: Turunçgil, pamuk, muz, soya fasulyesi, susam, mısır, yerfıstığı; iç kesimlerde şeker pancarı, tahıllar, haşhaş, gül.

Hayvancılık: Kıl keçisi yetiştirilir.

Turizm: Antalya ili Türkiye’nin turim başkenti olarak bilinir. Düden Şelalesi, Damlataş Mağarası, Aspendos, Side, Manavgat Şelalesi, Perge Kalımtıları, Cennet Cehennem.
 
Üst